Dzirkstele.lv ARHĪVS

Briselē ēd "Ķelmēnu" maizi

Malda Ilgaža

2008. gada 18. marts 08:00

1096
Briselē ēd "Ķelmēnu" maizi

Pagājušajā svētdienā Latvijas Pastāvīgās pārstāvniecības Eiropas Savienībā jaunajā namā notika atvērto durvju dienas. To laikā briseliešiem bija iespējams apmeklēt Latvijā ražoto produktu degustācijas stendu. Tajā bija pārstāvēta arī rupjmaize, kas cepta Rankas pagasta bioloģiskās zemnieku saimniecības "Ķelmēni" maizes ceptuvē un kopā ar medu izpelnījās īpašu uzmanību.

Apmeklētāji interesējušies, kur Briselē ikdienā varētu iegādāties Latvijas produktus, tostarp arī "Ķelmēnu" rudzu rupjmaizi. Briselieši nobaudījuši arī sieru, mazpazīstamo Latvijas Melno balzamu ar upeņu sulu un dažādus saldumus.

 

No piecām maizes ceptuvēm, kuras kādreiz darbojās rajonā, "Ķelmēni" ir palikuši vienīgie. Te rudzu rupjmaizi, kas ir Latvijas ekoprodukts, mūsdienu prasībām atbilstošā ceptuvē cep no bioloģiski audzētiem graudiem, tāpēc tā ir ne tikai garšīga, bet arī veselīga. Tās sastāvā ir tikai milti bez piejaukumiem, cukurs, sāls, ūdens un ķimenes. Nekādu konservantu un uzlabotāju.

 

Ceptuvei strādājot ar pilnu jaudu, katru dienu tiek izceptas 2 tonnas maizes, tomēr ar to nepietiek, lai apmierinātu visu tās kārotāju pieprasījumu. Lielākie produkcijas noņēmēji ir "Rimi". Uz tirdzniecības vietām maizi nogādā paši saimnieki.

 

Atvērto durvju diena Latvijas Pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā tika organizēta sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Beļģijā, Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvniecību Briselē, kā arī ar Rīgas un reģiona pārstāvniecību. Tā notika Eiropas kustības Beļģijā programmā "Brisele - Eiropas galvaspilsēta".