Dzirkstele.lv ARHĪVS

Zemnieku saimniecība "Lācīši" un SIA "Baltā pils" kopumā no Eiropas saņem vairāk nekā 600 000 latu

Malda Ilgaža

2008. gada 14. marts 19:39

1358
Zemnieku saimniecība "Lācīši" un SIA "Baltā pils" kopumā no Eiropas saņem vairāk nekā 600 000 latu

Ziemeļaustrumu reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē šodien,14.martā, svinīgi tika parakstīti pirmie līgumi starp pārvaldi un projekta iesniedzēju par Eiropas atbalsta saņemšanu lauku saimniecības modernizācijai. No Gulbenes rajona pirmie līgumus parakstīja Galgauskas pagasta zemnieku saimniecības "Lācīši" īpašnieks Stanislavs Gžibovskis un SIA "Baltā pils" līdzīpašnieki Elmārs Pitura un Jurģis Ābele.

Šo līgumu parakstītāji projektus iesniedza pirmajā kārtā, kas sākās 2007.gada 3.septembrī un turpinājās līdz 3.oktobrim. Pasākumā "Lauku saimniecību modernizācija" no Gulbenes tika iesniegti 13 projekti, bet no trim rajoniem kopumā - 68 projekti. Tie guvuši apstiprinājumu šā gada 15.februārī Briselē.

 

Attīstīs graudkopību

Zemnieku saimniecības "Lācīši" iesniegtā projekta "Graudkopības attīstība" mērķis ir graudkopības attīstība un nozares modernizācija. Tā kopējā summa ir apmēram 200 000 latu.

 

Par šo summu zemnieku saimniecība "Lācīši" paredzējusi iegādāties sējmašīnu, ķimikāliju miglotāju, arklu, rituļu presi, "Ferguson" markas traktoru un citu.

 

"Lācīšu" projekts ir otrais lielākais šajā programmā, kas iesniegts no Gulbenes rajona. "Līgumu parakstīšanai vispirms izvēlējāmies projektus par lielāko summu. Zemnieku saimniecībai "Lācīši" ir 1100 hektāri lauksaimniecībā izmantojamās zemes, daudz lopu - apmēram 180 galvas.

 

S.Gžibovskis ir liels saimnieks ar lieliem ieguldījumiem saimniecībā," saka Ziemeļaustrumu reģionālās lauksaimniecības pārvaldes Atbalsta daļas vadītāja Marija Krēsliņa.

 

"Projekta pieteikumu iesniedzu pērn 2.oktobrī. Sešus mēnešus gaidīju šo brīdi, lai varētu parakstīt līgumu un rastu iespēju savu saimniecību vairāk modernizēt, iegādojoties jaudīgāku tehniku, strādāt vēl ražīgāk, sasniegt vēl labāku kvalitāti. Pirmais, kurp došos, būs banka. Arī projektā paredzētā tehnika tuvāko divu mēnešu laikā jau būs saimniecībā, jo pavasaris negaida," saka S.Gžibovskis.

 

Būvēs siltumnīcas

SIA "Baltā pils" projekts "Siltumnīcas celtniecība un iekārtu iegāde" ir lielākais atbalstītais projekts rajonā. Tā kopējā summa ir vairāk nekā 400 000 latu. Projektā paredzēts iegādāties traktoru, uzkopšanas agregātus, minerālmēslu kaisītājus, frēzes, miglotāju, piekabi un citu, kas nepieciešamas siltumnīcu apkopei.

 

"Projekta atbalsts mums paver iespējas Vecgulbenes muižas teritorijā uzbūvēt siltumnīcas un aprīkot tās ar vajadzīgo tehniku. Siltumnīcās tiks audzēts, viss, kas būs saistīts ar Vecgulbenes muižu. Šis mums nav pirmais projekts, kas guvis atbalstu ar lauksaimniecības dienesta starpniecību, bet tas ir ļoti būtisks Gulbenei, lai turpinātu attīstīties muižas komplekss," saka J.Ābele.

 

Siltumnīcas, kas atradīsies to vēsturiskajā vietā aiz oranžērijas, tiks uzceltas līdz šā gada augustam.

 

Fakti

* Pasākuma "Lauku saimniecību modernizācija" 1.kārtā saņemti 68 projektu pieteikumi.


* No Gulbenes rajona 13, Alūksnes - 22, Balvu - 32 projekti.


* Projekta 2.kārtā saņemti 75 projektu pieteikumi.


* Pasākuma "Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai" 1.kārtā - 2 projekti.