Dzirkstele.lv ARHĪVS

Rīgas Zooloģiskajā dārzā sagaida pirmo piekrastē atrasto ronēnu

Tamāra Ulase

2008. gada 13. marts 17:25

347
Rīgas Zooloģiskajā dārzā sagaida pirmo piekrastē atrasto ronēnu

Vakar vakarā, 12.martā, Salacgrīvas pludmalē tika atrasts ievainots, aptuveni nedēļu vecs pogaino sīkroņu (sauc arī par nerpām) mazulis. Apskatot ronēnu un konsultējoties ar Valsts Vides dienesta speciālistiem, tika nolemts mazuli nogādāt Rīgas Zooloģiskajā dārzā, lai mēģinātu to izbarot mākslīgi.

Vietējais Salacgrīvas iedzīvotājs bija devies pastaigā ar suni, kurš arī pamanīja neparasto „sauļotāju". Diemžēl atrastais pogainais sīkronis jau bija ticies ar kādu plēsēju, kurš savainojis mazuli.

 

Līdz šim Rīgas Zooloģiskajā dārzā pogaino sīkroņu mazuļi nonāca gandrīz katru gadu, bet nelielā skaitā. Dažus arī izdevies izaudzēt. Tā piemēram, pagājušajā gadā mākslīgi izbarotais ronēns tika nosūtīts uz Arnhemas zooloģisko dārzu Nīderlandē.

 

"Atgādinām, ka gadījumos, kad rodas aizdomas par apdraudējumu ronēna dzīvībai, jāsazinās ar Valsts Vides dienestu pa tālr. 67084221 vai VVD dabas aizsardzības nodaļas vadītāju Andri Širovu mob. 29297579. Patvarīgi ronēnu pārvietot ir stingri aizliegts!" brīdina Zooloģiskā dārza speciālisti.

 

Baltijas jūrā sastopami 3 sugu roņi - plankumainie, pelēkie un pogainire sīkroņi .


Plankumainie roņi Latvijas piekrastē konstatēti tikai pāris reizes. Mūsu piekrastē visbiežāk sastopami ir augumā prāvākie (tēviņi pat līdz 300 un vairāk kg) pelēkie roņi. Latvijas Dabas muzejs šo sugu nosaucis par Gada dzīvnieku - 2008.


Pogainie sīkroņi ir augumā krietni mazāki par pelēkajiem roņiem (mazāk par 100 kg). Mazuļi tiem parasti dzimst uz Pērnavas līča ledus. Šīs sugas ronēnus visbiežāk atrod Vidzemes piekrastē no Ainažiem līdz Gaujas ietekai.