Dzirkstele.lv ARHĪVS

Slimnīcas fizioterapijas kabinetā strādā arī sestdienās un svētdienās

Malda Ilgaža

2008. gada 4. februāris 17:13

1991
Slimnīcas fizioterapijas kabinetā strādā arī sestdienās un svētdienās

Slimnīcas fizioterapijas kabinetu vidēji dienā apmeklē 25 cilvēki. Kopš 1.februāra slimnīcas un ambulatoro pacientu ērtībām kabinets strādā arī brīvdienās. Pacientus apkalpo fizioterpijas medicīnas māsas Valda Morovska un Anna Lukjanova.

Nosūtījumu uz procedūrām fizioterapijas kabinetā dod ārstējošais ārsts slimnīcā vai ģimenes ārsts. Lielākoties uz kabinetu nāk pacienti, kuri sūdzas par muguras sāpēm, osteohondrozi, artrītu un citu.

 

Medicīnas māsa V.Morovska, kura fizioterapijas kabinetā strādā 23.gadu, stāsta, ka ar dažādu aparātu palīdzību tiekot veiktas sildīšanas procedūras. Tām izmantojot, piemēram, kvarcu, sildīšanu ar novokaīnu, lāzera stariem un citu.

 

Veic iekšēju sildīšanu

"Diemžēl arvien palielinās to pacientu skaits, kuri sūdzas par kaulu sāpēm un artrītiem. Tie ir ne tikai gados vecāki, bet arī jauni cilvēki. Tam ir dažādi iemesli," secina V.Morovska.

 

Fizioterapijas procedūras palīdz atjaunot novājinātu organismu, kā arī muskuļu kustību un funkcijas. Ar aparatūras un medikamentu palīdzību tiek veikts iekšējas sildīšanas process, kas veicina audu apasiņošanu, jo tiek paplašināti asinsvadi. Tas savukārt mazina sāpes, kā arī pēc operācijām veicina dzīšanas procesu.

 

Ātrai sāpju noņemšanai pagājušajā gadā fizioterapijas kabinetā iegādāts vēl viens jauns aparāts ar ultraskaņu. Izmanto arī tā saukto "UVČ" aparātu ar ultraviolētajiem stariem. Arī to izmantojot sāpošu locītavu un rētu ātrākai sadziedēšanai. Osteohondrozes ārstēšanā liela nozīme esot lāzera iekārtai.

 

Medicīnas darbiniece atzīst, ka fizioterapijas kabinetā salīdzinājumā ar pirmajiem darba gadiem, tagad strādāt kļuvis vieglāk.

 

Slimnieki ir apmierināti

Pacienti jau paspējuši pozitīvi novērtēt faktu, ka fizioterapijas procedūras veic arī sestdienās un svētdienās, jo procedūru seanss netiek pārtraukts. Pirmajās brīvdienās netrūcis arī ambulatoro pacientu.

 

"Noteikto procedūru skaits slimniekiem ir dažāds - piecas, sešas, astoņas reizes, tāpēc cilvēki ir apmierināti, ka pa vidu nav šo brīvo dienu," stāsta V.Morovska. Lai aiz kabineta durvīm neveidotos rinda, viņa katram pacientam nosaka konkrētu laiku.

 

Ierodas arī mazie pacienti

Fizoterapijas kabineta procedūras nozīmē arī bērniem. Īpaši pēdējā laikā visvairāk sūdzību esot par ausu sāpēm.

 

"Auss ejā ievadām speciālus elektrodus, kam pievienojam arī zāles. Tādējādi slimā auss tiek ne tikai ārstēta, bet arī sildīta. Procedūra ir absolūti nesāpīga," stāsta V.Morovska.

 

Kabinetu apmeklējot arī pavisam mazi bērni, lai ar procedūru palīdzību stiprinātu kaulus. Medicīnas darbiniece atzīst, ka kabinets esot ļoti noslogots, bet darbs tajā esot interesants. Viņa uzskata, ka fizioterapijas kabinetā vēl būtu nepieciešama speciāla iekārta, kurā izmanto magnētus. Ar tās palīdzību varētu ārstēt kaulu sāpes.