Dzirkstele.lv ARHĪVS

Reta veiksme - uzreiz divi lūši

Mārīte Dzene

2007. gada 18. decembris 11:48

1740
Reta veiksme - uzreiz divi lūši

Tās bija neparastas medības. Vienā dienā Alūksnes rajona mežos tika nomedīti pieci lūši. Turklāt četrus nomedīja divu - Mālupes un Jaunannas - mednieku kolektīvu apvienotajās medībās, kurās ar diviem meža kaķiem var lepoties alūksnietis Guntis Ķīsis.

"Šis ir otrais un trešais lūsis, ko esmu nomedījis. Tie ir vēl kaķēni tāpat kā mans pirmais lūsēns. Vienā kvartālā bija ielenkti seši lūši. Tas arī ir vēl nebijis gadījums, kad tik daudz šo zvēru ir vienā kvartālā. Četrus kaķēnus nomedīja, bet lielie lūši acīmredzot izrādījās gudrāki par medniekiem," stāsta G.Ķīsis.


Viņš atzīst, ka lūsi nomedīt ir reta veiksme. Dažam tas neizdodas ne reizi, bet te - uzreiz divi. Tiesa, gribas arī tikt pie kārtīgas trofejas, kas var pretendēt uz medaļu. Tādas G.Ķīsim pagaidām nav, jo šis ir tikai ceturtais medību gads. Mednieks atklāj, ka bija nedaudz nobijies, kad pa priekšu lūšiem izskrēja zaķis.

 

"Stāvēju nekustīgi, lai neizbiedētu. Parasti lūši iziet uz kvartāla stūriem vai arī lavīties gar grāvjiem, tomēr gadās arī citādi," spriež mednieks.

 

Viņš lūsi varēja redzēt un mērķēt divās vietās. Pirmo reizi mednieks nepaspēja izšaut, kad lūsis šķērsoja to. Bija jāpagriežas, lai pārredzama būtu otra vieta. Lūsis to juta, apstājās un gāja atpakaļ. Tad arī mednieks viņam trāpīja. Pēc laika turpat nāca otrs lūsis, tāpēc abi tika noguldīti blakus.


Gandrīz visas brīvdienas viņam paiet mežos. Kamēr nav sasnidzis sniegs, ir mazliet brīvāks. Jaunajā gadā pirmās medības paredzētas janvāra pirmajās dienās. Pirmo lūsi viņš nomedīja 2.janvārī, kad tikko bija sācis mednieka gaitas.