Dzirkstele.lv ARHĪVS

Litenes mednieki nomedī četrus alņus

Evita Brokāne

2007. gada 6. novembris 10:26

1745
Litenes mednieki nomedī četrus alņus

Biedrības "Litenes mednieku klubs" medniekiem svētdien bija ļoti veiksmīgas medības. Viņi nomedījuši četrus aļņus.

Medību vadītājs Jānis Neilands stāsta, ka šajā sezonā mednieki esot vienojušies, ka aļņu govis un perspektīvos buļļus nešaus, šaus tikai teļus, neperspektīvos buļļus vai trofeju buļļus.

"Sezonas atklāšanas medībās manījām gan govis, gan arī teļus, taču mums neveicās. Sestdien uzsniga sniegs, un sniegā bija skaidri redzams, kuros mastos ir dzīvnieki. Pirmajā mastā bija iegājusi viena aļņu govs, to varēja manīt pēc pēdām. Spriedām, ka tā varētu būt ālava, un nolēmām, ka to varētu šaut. Pirmajās medībās mums aizgāja pat trīs govis, šķiet, ka to ir savairojies par daudz. To aļņu govi nošāva Aivo Kļaviņš. Pēc tam kreisētāji Juris Prokofjevs un Ivars Pušpurs sakreisēja trīs aļņus, un tie arī krita. Mēs ar Aldi Matīsiņu katrs nomedīja pa bullim, un A.Kļaviņš nošāva teļu," stāsta J.Neilands.

Pēc veiksmīgajām medībām (tajās piedalījās 17 mednieki) notika arī aknu balle.


"Kad ir uzsnidzis svaigs sniegs, ir vieglāk saprast, kurā vietā zvēri vairāk koncentrējas. Kreisējot klusītēm kvartālus, var saprast, kur tie ir iegājuši. Melnajā pēdā to ir grūtāk izdarīt, turklāt mums ir lielas platības - apmēram 6000 hetāru. Uz ceļa pēdas var redzēt, taču dzīvnieki var aiziet pavisam tālu. Aļņi pa vienu nakti var izstaigāt pat 5 kilometrus," stāsta mednieks.


Svētdien Litenes mednieki manīja arī lūšu pēdas, taču tos var sākt medīt ar 1.decembri, tādēļ tiem nav pievērsta uzmanība.

"Ļoti daudz bija meža cūku, taču tās vēl var medīt ilgi, tagad vairāk koncentrējāmies uz aļņiem. Vilku pēdas nemanījām, toties redzējām klaiņojošus suņus. No cilvēkiem tie nebaidās, bet zvērus gan trenkā," atzīst J.Neilands.


Kopš dzinēju medību sākuma Litenes mednieki ir nomedījuši 2 cūkas, 4 aļņus (vairāk aļņu licenču kolektīvam nav), kā arī apmēram 15 stirnas. Intensīvi tiek medīti arī bebri.