Dzirkstele.lv ARHĪVS

Latvijas lielākais ķirbis šogad izaudzis Carnikavā

2007. gada 30. oktobris 15:44

1369
Latvijas lielākais ķirbis šogad izaudzis Carnikavā

Divus metrus divus centimetrus plats un 70 kilogramus 900 gramus smags - tāds ir lielākais šogad Latvijā izaudzētais ķirbis.

Veikalu tīkla „Maxima" rīkotajā Otrajā Latvijas ķirbju čempionātā noskaidrots, ka Latvijas mērogā milzīgas ogas iespējams izaudzēt arī piejūras reģionā, jo šā gada konkursa uzvarētājs nāk no Rīgas rajona Carnikavas.

 

Veikalu tīkls „Maxima" lielāko ķirbju čempionātu visā Latvijā šoruden izsludināja jau otro gadu.

 

„Šogad dalībnieku atsaucība bija par 24% lielāka nekā pērn, un konkursā savus audzēkņus pieteica 101 dārza saimnieks no visiem Latvijas novadiem. Mēs ceram, ka nākamgad, kad rīkosim jau trešo Latvijas ķirbju čempionātu, atsaucība būs vēl lielāka," stāsta „Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš.

 

Visi maksimālie ķirbji, kas 30.oktobrī tika svērti un mērīti Rīgas Zooloģiskajā dārzā, pārsnieguši 190 centimetru atzīmi.

 

Šogad otrajā vietā ierindojās Liepājas rajonā izaugusī 205 centimetrus lielā un 58,9 kilogramus smagā dārza oga. Sīva cīņa norisinājās par trešo vietu uz čempionāta pjedestāla - tikai par dažiem centimetriem un pārdesmit gramiem atšķīrās Talsu rajona Stendē un Rīgas rajona Baldonē augušie branguļi.

 

Pirmajā Latvijas ķirbju čempionātā aizvadītajā gadā uzvaras laurus plūca 229 centimetrus liela un 78,15 kilogramus smaga rīdzinieka izaudzētā oga. Taču vidējais finālistu lielums pērn bija mazāks.

 

"Visi čempionāta finālistu saimnieki saņem „Maxima" dāvanu čekus, bet uzvarētāja Irēne Kārkliņa - čeku par 300 latiem. Savukārt paši finālisti nonāks Rīgas Zoodārza iemītnieku pusdienu galdā. Ķirbis dzīvniekiem ir saldais ēdiens, ar ko našķēties patīk lielākajai daļai Zoodārza iemītnieku. Kopumā ik gadu šeit tiek notiesātas piecas tonnas ķirbju," informē I.Andiņš.

 

Arī citur pasaulē notiek līdzīgi lielāko ķirbju kronēšanas konkursi. Piemēram, Vācijā par lielāko ķirbi šogad tika atzīts 524 kg smags dārzenis, bet šoruden pasaulē smagākā ķirbja titulu ieguvis kāds 766,11 kg smags amerikānis no Rodailendas.

 

Protams, Latvijas ķirbju audzētājiem ir mērķis uz ko tiekties, taču par visiem Latvijas čempionāta dalībniekiem var droši teikt, ka tie ir ekoloģiski tīri un audzēti bez mākslīgiem minerālmēsliem.