Dzirkstele.lv ARHĪVS

Skaudīgākā zivs - salate jeb mežavimba

Indulis Burka

2007. gada 27. septembris 12:46

3563
Skaudīgākā zivs - salate jeb mežavimba

Salate jeb mežavimba mīt lielākās upēs, dziļos piejūras ezeros un citos ezeros, ja tiem cauri tek upes. Viņai patīk gaisma un plašums. Salate jāmeklē tur, kur upēs starp dziļumiem ir plašāki seklūdens un straujūdens posmi.

Par šīs zivs klātbūtni liecina viņas sitieni ūdens virspusē. Salate peld lēni, meklējot sīku zivju bariņu. Tad viņa zibenīgi iedrāžas pašā bara vidū un sit ar spēcīgo asti. Zivs strauji pagriežas, un kāds apdullināts upuris nokļūst viņas mutē. Salates sitiens ir tik spēcīgs, ka, šķiet, ūdenī iesvietsts ķieģelis vai palielāks koka gabals. Tā nesit neviena cita zivs. Zinātāji ievērojuši, ka medījot salete pārvietojas pa diezgan noteiktu maršrutu, un arī sitienu starplaiku ziņā var saskatīt likumsakarības.

 


Salate ir visplēsīgākā karpu dzimtas zivs. Viņu visbiežāk ķer ar spiningu. Zivs ķeras visu vasaru. Vairāk uz rudens pusi, kad salates pamet seklos straujumus, viņas var noķert dziļumā ne tikai ar vizuli, bet arī ar ēsmas zivtiņu.

 


Ziemā viņa sameklē vislielāko dziļumu un iztiek bez barības.

 


Salate ir spēcīga zivs, tāpēc pat tikai divus kilogramus smagu mežavimbu makšķernieks var uzskatīt par pieklājīgu trofeju, ar kuru vērts lepoties.

 


Makšķernieki uzskata, ka salate ir skaudīga zivs, kura par katru cenu centīsies atņemt laupījumu citām. Tāpēc spiningošanā sekmīgi var izmantot divu vizuļu sistēmu. Priekšā piesien nelielu baltu roterīti, bet aiz tā aptuveni 15 centimetrus garā pavadiņā - lielāku šūpiņu. Salate uzskatīs, ka cita zivs jau medī, un centīsies pirmā tikt pie "upura". Tāpēc viņa ķers pa priekšu peldošo rotiņu.