Dzirkstele.lv ARHĪVS

'Gauja' turpina krāt cukura procentus un sasniedz salduma rekordu

Diāna Odumiņa

2007. gada 11. septembris 17:42

1670
'Gauja' turpina krāt cukura procentus un sasniedz salduma rekordu

Nedēļas laikā Andraša Fazekaša dārzā audzētajā paša selekcionētajā vīnogu šķirnē 'Gauja' cukura līmenis ogās ir palielinājies par trim procentiem, sasniedzot 24,2 procentus.

 

A.Fazekašs klāsta, ka 'Gaujas' ogu bioloģiskā gatavība jau bija iestājusies augustā. Taču šobrīd laika apstākļi ir labvēlīgi tam, lai ķekari turpinātu dārzā uzņemt saules enerģiju.  

"'Gauja' pat naktī turpina harmonizēt dienā no dabas gūto enerģiju. Tā ir apbrīnojama vīnogu šķirne, kas pretendē būt tikpat unikāla kā upe, kuras vārdā nosaucu šīs vīnogas. Manā dārzā atkārtoti šajās dienās bija un šo ogu saldumu ar speciālu ietrīci mērīja Latvijas Universitātes Biomedicīnas pētījumu un studiju centra galvenais pētnieks Andris Dišlers, kurš atzina, ka 'Gaujas' šķirnes vīnogu saldums ir augstākais sasniegums, kāds līdz šim bijis Vidzemē audzētās vīnogās," saka A.Fazekašs.

 

Ar A.Dišlera gādību no kādas izplatītājfirmas A.Fazekašs ir saņēmis dāvanā Itālijā ražotu ierīci ogu salduma noteikšanai. Tagad selekcionārs patstāvīgi regulāri varēs kontrolēt saldumu paša selekcionētajās vīogu šķirnēs. Turklāt viņš dāvanā saņēmis arī ierīci augsnes skābuma mērīšanai.

 

"Manas selekcionētās vīnogu šķirnes labi aug zemē, kur augsnes sastāvs ir neitrāls, varbūt nedaudz ir nosliece uz skābu augsni," saka A.Fazekašs.

 

Vīnogu šķirnes 'Gauja' priekštece ir A.Fazekaša iepriekš selekcionētās vīnogu šķirnes 'Guna' un 'Vidzemes Skaistule'. Jau rakstījām, ka augusta beigās Fazekaša vīnogu audzētavā Daukstu pagasta

 

"Gruzīšos" dārzā mērīts cukura daudzums viņa selekcionētajās vīnogās. Mērījumus veica zinātnieks A.Dišlers. Toreiz 'Gaujas' gaišajās ogās cukura līmenis sasniedz 21,6 procentus. Jau tad A.Fazekašs teica, ka "Gaujas" ogas ir saldākās Latvijā audzētās vīnogas. Viņa dārzā šogad vīnogulājam, kas ražo ogas tikai otro gadu, ir 27 ķekari.