Dzirkstele.lv ARHĪVS

Muzejā sarīko virtuālo modes skati

Diāna Odumiņa

2007. gada 4. septembris 16:50

1551
Muzejā sarīko virtuālo modes skati

19. un 20.gadsimta mijā dzīvojušie gulbenieši muzejā kļuvuši par virtuālās modes skates dalībniekiem. Ikviens var kļūt par šā notikuma aculiecinieku.

 

Gulbenes Vēstures un mākslas muzeja vēstures nodaļas vadītājs Anatolijs Savickis  informē, ka virtuālā modes skate muzejā varējusi tapt, jo muzeja fondos ir plaša fotonegatīvu kolekcija.

 

Muzejā izveidots fotoattēlu arhīvs, kuru iespējams vizualizēt, izmantojot datoru un projicējot attēlu uz lielā ekrāna.

 

Šajos fotonegatīvos ir Gulbenes fotosalonos fotogrāfu iemūžinātie 19. un 20.gadsimta mijā šajā pusē dzīvojušie cilvēki, kas tērpušies savās goda drēbēs, kā jau tas pienācās, ejot fotografēties. Tā ir arī iespējams izsekot tā laika modei apģērbā, kas ir autentiska vēsturiska liecība.

 

Virtuālā modes skate ir viena no muzeja ekspozīcijas "Veļas diena" sastāvdaļām. Izstāde muzejā būs skatāma līdz novembrim.

 

Pavisam šajā izstādē ir aplūkojamas aptuveni 140 muzeja krājumu vienības. Te ir viss, kas atrasts Gulbenē un rajonā un iegūts muzeja krājumos, lai raksturotu veļas mazgāšanas, gludināšanas procesu, uzglabāšanu un lietošanu.

 

Ekspozīcijā aplūkojams kā agrāk velēta, mīkstināta, susināta, gludināta veļa. Katram ir iespēja izmēģināt velēšanu rakstā, divatā veļu velējot ar vālēm.

 

Ir apskatāmi ne tikai veļas dēļi un vāles, veļas rullis, bet arī ierīce veļas mazgāšanai. Ir aplūkojama veļas mazgājamās mašīnas vecmāmiņa. Tā ir ar roku darbināma ierīce, kas darbojas gluži kā savulaik ar roku griežamas kafijas dzirnaviņas. Tādējādi veļa nebija jāberž ar rokām.

 

"Ekspozīcijā aplūkojamā ar roku griežamā veļas mašīna ir darināta no metāla. Parasti gan šādas mašīnas pagatavoja no koka. Tās sauca par muldām. Tādas lietoja 20.gadsimta sākumā - divdesmitajos un trīsdesmitajos gados. Šo veļas mašīnu darbības princips ir tāds pats kā mūsdienu modernajām veļas mazgājamajām mašīnām, kas tiek darbinātas ar elektrību," saka A.Savickis.

 

Aplūkojami arī vairāki desmiti dažāda izmēra ar oglēm lietojamu pletizeru ar skurstenīšiem, tā saucamo bultas gludekļu, uz plīts karsējamo gludekļu, kas ir ļoti smagi.

 

Loģisku ekspozīcijas noslēgumu veido žāvēties veļas šņorē izkarināta un ar milzu koka knaģiem nostiprināta veļa, vairākas kumodes, drēbju skapis, drēbju pakaramais un ar skaistu galdautu pārklāts pēcpusdienas tējas galds.