Dzirkstele.lv ARHĪVS

Šķīvjos atpazīst redzētas ainavas

Diāna Odumiņa

2007. gada 4. septembris 16:22

1213
Šķīvjos atpazīst redzētas ainavas

Gulbenietes simtgadnieces Martas Baumanes aptuveni 70 apgleznotie šķīvji vēl līdz novembrim ir skatāmi ekspozīcijā Gulbenes Vēstures un mākslas muzejā. Izstādes apmeklētāji mākslas darbos atpazinuši Gulbenes un rajona ainavas.

Gulbenes Vēstures un mākslas muzeja vēstures nodaļas vadītājs Anatolijs Savickis "Dzirksteli" informē, ka apgleznotajos šķīvjos ir atpazīti Jaunatnes parka gulbji Gulbenē, Tirzas baznīca, kāda nama pagalms Gulbenē.

 

Māksliniece ir gleznojusi arī Sibīrijas ainavas, jo daudzus gadus ir pavadījusi izsūtījumā tur.

 

"Gleznojumi uz šķīvjiem ir miniatūri un rada izbrīnu, kā uz tik nelielas virsmas var "uzlikt" tik daudz emociju, krāsu, domu. M.Baumani saista daba, ainava. Gleznojumos ir arī mistiski tēli - eņģelis, nāra. Pati māksliniece ir teikusi, ka viņa sev apkārt redz tikai labo. Tas ir jaušams arī viņas gleznojumos," sacīja Savickis.

 

Pati māksliniece ir kādreiz stāstījusi, ka viena šķīvja apgleznošana viņai aizņēma līdz trim dienām. Gleznojumi tapuši 14 gadu ilgā laika posmā līdz 1995.gadam.

 

M.Baumane ir vienīgā Latvijā vispāratzītā naiviste, kas apgleznojusi šķīvjus. Muzejā ir apskatāma arī Jura Podnieka un Antras Cilinskas filma "Naivie", kurā vēstīts par naivā stila māksliniekiem Latvijā, tostarp par M.Baumani.

 

Viņas profesionālā darbība bijusi saistīta ar deju. Jaunība pati bijusi profesionāla dejotāja Dailes teātrī, vēlāk Gulbenē mācījusi dejot bērniem. Šogad M.Baumane aizgājusi mūžībā, atstājot muzeja fondiem lielu daļu savu apgleznoto šķīvju. Savukārt daudzi citi viņas apgleznotie šķīvji atrodas privātkolekcijās. Nevienu savu apgleznoto šķīvi māksliniece nekad nav pārdevusi, ir tikai dāvinājusi. Par gleznojumiem viņa mēgusi teikt: "Tie ir mani bērni."