Dzirkstele.lv ARHĪVS

70 suņi Gulbenē sacenšas skaistumā

Malda Ilgaža

2007. gada 27. augusts 18:06

2671
70 suņi Gulbenē sacenšas skaistumā

Svētdien, 26.augustā, Gulbenes pilsētas stadionā norisinājās Vidzemes čempionāts nacionālajā suņu daudzcīņā, kā arī Latvijas Dzīvnieku audzētāju biedrības "AKO" rīkotā visu šķirņu suņu izstāde.

Gulbenes rajonu nacionālajā suņu daudzcīņā šoreiz nepārstāvēja neviens dalībnieks. Iepriekšējā gadā čempionāta titulu ieguva gulbenietis Ainārs Kadils ar vācu aitu suni Rintintinu, bet sunītis jau sasniedzis cienījamo deviņu gadu vecumu, tāpēc godam nopelnījis atpūtu. A.Kadilim bija uzticēts svinīgi mastā uzvilkt sacensību karogu.

 


Paralēli sacensībām norisinājās arī suņu izstāde, kurā piedalījās vairāk nekā 70 dalībnieku. Gulbeni un Gulbenes rajonu izstādē otro reizi pārstāvēja Inese Vasilane no Gulbenes ar zeltaino retrīveru Flēru Roneti.

 

Iveta Kadile no Gulbenes ar junioru īru seteru Reisu izstādē piedalījās pirmo reizi un tika izvirzīta konkursam "Best in show", kur ieguva 2.vietu.

 

Pirmo reizi izstādē piedalījās arī Dambju ģimene ar sešus mēnešus veco vācu aitu šķirnes suni Ergo no Lizuma pagasta.

 

Konkursā vērtēja visu šķirņu labākos suņus un noteica labāko izstādes suni. Suņus vērtēja eksperti no dažādām Latvijas pilsētām.

 

Kopumā sacensībās startēja 23 dalībnieki no astoņām komandām. Vistālāko ceļu bija mērojuši dalībnieki no Talsiem.

 

"Uzskatu, ja Vidzemes čempionātā startē 23 dalībnieki, tas ir labs rādītājs. Patīkami, ka sacensībās ar saviem četrkājainajiem mīluļiem piedalās jaunieši, pamazām kļūstot par pieredzējušiem sportistiem," atzina sacensību vadītājs kinologs Jānis Pavlovskis.

 

Nacionālajā daudzcīņā sacensības notika trīs posmos divās vecuma grupās - līdz 35 gadiem un no 36 gadiem un vairāk. Pēc katra posma sveica trīs labāko rezultātu guvējus. Suņiem vajadzēja lēkt pāri šķēršļiem, līst cauri tunelim, iet pa labirintu, aizturēt uzbrucēju, bet galvenais - precīzi klausīt saimnieka komandām, jo ikvienu kļūdu vai neprecizitāti vērtēja pieredzējusi tiesnešu komanda, neiztiekot bez soda punktu piešķiršanas un pat starta anulēšanas.

 

"Nav viegli piedalīties sacensībās, jo saimniekam ir jāprot suni vadīt un dot precīzas komandas, kā arī jāspēj pašam ātri skriet," uzskata J.Pavlovskis.

 

No Alūksnes rajona par uzvarētāju kādā no posmiem sacentās Raivis Podrezovs, Marika Magaziņa, Ivo Cēsnieks un Zane Zelča. Vislabāk veicās M.Magaziņai ar suni Negro. Viņa sacensību kopvērtējumā startējot vecuma grupā līdz 35 gadiem pārliecinoši izcīnīja 2.vietu.

 

Sacensību kopvērtējumā vecuma grupā līdz 35 gadiem 1.vieta Mārtiņam Vilkam ar suni Riko no Valkas, 2.vieta - alūksnietei Marikai Magaziņai, 3.vieta - limbažniecei Signei Sinkevičai ar Džokeru.

 

Vecuma grupā, sākot no 36 gadiem, 1.vieta valcēnietei Ivetai Karolei ar suni Rendu, 2.vieta smiltenietim Uldim Zaļkalnam ar vācu aitu sugas suni Rego, 3.vieta - arī smiltenietim Nikolajam Griškevičam ar Baronu.

 

Komandu kopvērtējumā 1.vietā - Valkas, 2. vietā - Smiltenes, bet 3.vietā - Limbažu komanda.

 

Čempionāts nacionālajā suņu daudzcīņā un šķirņu suņu izstāde bija veltīta Latvijas kinoloģijas 100 gadu jubilejai.