Dzirkstele.lv ARHĪVS

Inspekcija transportlīdzekļus tagad kontrolēs biežāk

Evita Brokāne

2007. gada 14. augusts 09:00

978
Inspekcija  transportlīdzekļus tagad kontrolēs biežāk

Autotransporta inspekcija turpmāk autobusus un kravas transportlīdzekļus kontrolēs bez Valsts policijas palīdzības.

Inspekcija turpmāk pati varēs plānot savu darbu (agrāk tas lielā mērā bija atkarīgs no Valsts policijas), tādējādi tas kļūs daudz efektīvāks un kontroles varēs veikt biežāk.

 

"Savukārt policijas darbinieki varēs darīt savu darbu. Daudz labāk būs, ja viņi pildīs savus pienākumus, nevis stāvēs un kopā ar mums kontrolēs smagās automašīnas. Varbūt tādējādi tiks novērsti kādi negadījumi," vērtē Autotransporta inspekcijas eksperts Juris Krievs.

 

Inspektori, lai kontrolētu, ir tiesīgi novirzīt transportlīdzekli uz autoceļa tuvumā esošām piemērotām vietām, piemēram, stāvlaukumiem, degvielas uzpildes staciju teritorijām, kravas iekraušanas un izkraušanas laukumiem.

 

Autotransporta inspekcija kontrolē komercpārvadājumu, pašpārvadājumu, regulāro un neregulāro starptautisko un tālsatiksmes pasažieru pārvadājumu, bīstamo kravu, starptautisko autopārvadājumu, kravas izvietošanas un nostiprināšanas un citu noteikumu ievērošanu. Tuvākajā laikā inspekcija sāks kontrolēt arī transportlīdzekļu riepas un sakabes.

 

Kopš janvāra inspekcijas rīcībā ir speciāli aprīkots mikroautobuss. Nupat tika saņemti arī portatīvie svari.

 

"Pēdējā laikā svara pārkāpumu nav tik daudz. Biežākie pārkāpumi ir darba un atpūtas laika režīma neievērošana. Šoferi arī neiziet sertifikāciju, tiek pārkāpti arī licencēšanas noteikumi," stāsta J.Krievs.

 

Viņš atklāj, ka inspekcija transportlīdzekļus tagad bieži kontrolēs.

 

"Četras dienas nedēļā atradīsimies uz ceļa. Mēs kontrolēsim gan Gulbenes, gan Balvu, gan Alūksnes rajonā, taču varam arī apturēt un pārbaudīt smagās automašīnas uz jebkura ceļa. Ar vienu mašīnu nav iespējams izkontrolēt visu rajonu, tādēļ gan mēs brauksim palīgā uz citiem rajoniem, gan arī citi inspektori brauks palīgā mums. Arī ar Igaunijas policiju esam rīkojuši un vēl rīkosim kopīgus reidus," stāsta J.Krievs.

 

Inspekcija ir tiesīga piemērot administratīvos sodus, sākot ar brīdinājumu līdz pat 10 000 latu lielai soda naudai. Tiesa, tā vēl nevienam nav piemērota.