Dzirkstele.lv ARHĪVS

Bebru medībās pavada veiksme

Mārīte Dzene

2007. gada 13. augusts 18:51

3252
Bebru medībās pavada veiksme

Jaunlaicenietis Ints Ratseps piedalījies medībās kopš 15 gadu vecuma. Sākumā, protam, gāja dzinējos, bet nu jau 18 gadus viņš ir pilntiesīgs mednieks ar ieroci.

"Man ir daudz dazādu zvēru trofeju, bet tikai vilka galvaskauss novērtēts ar zelta medaļu. Tiesa, neesmu vēl nomedījis lūsi.

 

Protams, gribas nomedīt tādus zvērus, ar kura trofejām var lepoties, piemēram, lielu alni ar skaistiem ragiem vai mežakuli ar "zelta" ilkņiem. Tomēr reti tā gadās. Man patīk ziemā slazdos ķert kažokzvērus, kā arī bebrus. Bebru gaļa ir garšīga - gan svaiga gatavota, gan žāvēta," stāsta I.Ratseps.

 

Viņš iegādājies speciālos slazdus kažokzvēru medībām. Atliek tikai izņemt atļauju mežniecībā, lai tajos noķertu caunu, jenotu vai bebru. Protams, ir jāzina, kur un kā katram izlikt slazdu.

 

"Lapsu slazdā noķert ir ļoti grūti. Tā sajūt dzelzi pat zem sniega, tāpēc var maskēt slazdu kā gribi, nekas nesanāk. Tiesa, esmu lapsu noķēris slazdā, bet tas ir ļoti grūti. Ja labi maksā par ādām, tad ir vērts ķert. Caunu var medīt, arī kaltētas bebru ādas pārdodu," spriež mednieks.

 

Viņš atzīst, ka, protams, lielas pelņas nav, bet bebrus medī galvenokārt gaļai. Tagad viegli atrast bebrus - kur ir ūdens, tur arī kāds noteikti ir.

 

I.Ratsepu nereti aicina talkā, lai atbrīvotu ūdenskrātuvi no šiem zvēriem vai arī neļautu tiem appludināt mežu.

 

Bebru medību sezona sākās 1.augustā, bet I.Ratseps šogad vēl nav bijis medībās. Viņš atzīst, ka sākumā nedēļām staigājis, kamēr ticis pie kāda bebra.

 

"Ja vienu dabūju, biju priecīgs. Kad māka ir rokā, tad vairs nav tik sarežģīti. Galvenais ir atrast vietu ūdenī, kur bebrs noteikti ies. Zvēri ir gudri. Ja slazdu nenoslēpsi un blakus nomīdīsi, tad tas vairākas dienas šai vietai netuvosies," skaidro mednieks.

 

I.Ratseps pieļauj, ka viņu bebru medībās pavada veiksme, lai gan citu kažokzvēru medības ir vienkāršākas. Tiem svarīgi ir atrast pēdas un uzlikt ēsmu slazdā. Šogad viņš iegādājies jaunu medību suni - laiku, lai ar to kopā ietu medīt kažokzvērus.

 

"Šīs medības esmu iecienījis tāpēc, ka kažokzvēru ir saviesies pārāk daudz. Tajās eju viens. Man nav nekas arī pret kolektīvajām medībām. Pagājušajā rudenī sezonas atklāšanas medībās izdevās aļņa teļu nomedīt," atklāj mednieks.

 

Tiesa, par gaides medībām viņš nav sevišķi sajūsmināts. Sēž un gaida mežakuili, bet atnāk cūka ar sivēniem.

 

I.Ratseps atzīst, ka tā ir laimes spēle. Mednieks smejas, ka mežacūkas pašam kartupeļus apēd.

 

"Kad esmu darbā, tad viņas ir klāt. Laikam redzējušas manu dežūru grafiku Ugunsdzēsības un glābšanas dienestā," secina viņš.

 

Putnu medības I.Ratsepu saista mazāk, bet pīļu medību sezonas atklāšanā viņš, protams, bija klāt.