Dzirkstele.lv ARHĪVS

Lizuma pagastā nomedī prāvu vilku

Evita Brokāne

2007. gada 13. augusts 17:45

1733
Lizuma pagastā nomedī prāvu vilku

Lizuma medniekam Jānim Muceniekam pagājušajā nedēļā laimējās nošaut lielu vilku tēvaini. Iepriekšējo reizi Lizuma pusē vilks ticis nomedīts pirms astoņiem gadiem.

Mednieks stāsta, ka pirms kāda laika jau radušās aizdomas, ka Lizuma mežos ir ieklīdis vilks.

 

"Zemniece Inese Berga mums stāstīja, ka viņas lopi nemaz vairs negribot uzturēties meža pļavā, pārplēšot aploku un mūkot mājās. Pēc tam uz pļavu tos jādzen ar dzīšanu. Viņa lūdza, lai palīdzam. Aizbraucot apskatīties, atradām lielas pēdas. Domājām, ka tas ir lūsis, taču pieļāvām iespēju, ka tas varētu būt arī vilks. Sākām pa vakariem vaktēt, cik nu varējām, bet te šis nejauši pats iznāca priekšā, lai arī bijām devušies gaides medībās uz meža cūkām. Sēdēju tornī un klausījos, dzirdēju, kā nobrakšķēja zari, domāju jau, ka nāk mežacūkas, taču pēkšņi iznāk liels zvērs - tā kā vilks, tā kā suns, taču suns tik vēlu vakarā meža vidū nevarētu būt, tad nu arī izlēmu šaut," stāsta J.Mucenieks.

 

Vilks bijis ļoti liels - svēris 37,5 kilogramus.

 

"Ādu izģērēšu un atstāšu par piemiņu. Iespējams, ka galvaskauss arī varētu tikt novērtēts ar kādu medaļu," spriež mednieks.

 

Jānis medībās ejot jau kopš 1971.gada. Viņš ir nošāvis lūsi, taču vilks gan šis ir pirmais, lai arī vilku medībās viņš kādreiz ir piedalījies.

 

"Medību dieviete Diāna šoreiz man bija labvēlīga, taču diez vai otrreiz dzīvē vēl šādi paveiksies," saka J.Mucenieks.

 

Tagad J.Mucenieka individuālā medību objekta mednieki nogaida, kas notiks ar zemnieces lopiem - vai tie vēl muks no ganībām vai arī vairs nebaidīsies.

 

"Varbūt ir vēl arī māte ar kucēniem. Ja iestāsies miers, tad šis vilks būs ieklīdis šajā pusē. Tikām dzirdējuši, ka arī pie Sinoles manīts vilks. Tie pārvietojas ļoti tālus gabalus, līdz pat 30, 40 kilometriem," saka J.Mucenieks.

 

J.Mucenieks ar saviem medniekiem medī vairāk nekā 4600 hektāros.

 

"Mēs esam mazs kolektīvs - tikai kādi astoņi deviņi mednieki. Šajā sezonā esam nošāvuši meža cūkas uz gaidi, stirnāžus. Tūdaļ sāksim bebrus medīt, jo tie appludina teritorijas. Mēs pārsvarā dodamies gaides medībās, tad var izvēlēties, kuru dzīvnieku šaut un kuru - ne. Var atstāt dzīvot perspektīvos dzīvniekus, bet šaut neperspektīvos vai arī nešaut cūku māti, bet gan sivēnus. Dzinēju medības mēs sarīkojam tikai kādu vienu reizi gadā - izdzenam divus trīs mastus, lai atkal varam izjust medību prieku," saka J.Mucenieks.