Dzirkstele.lv ARHĪVS

Sūdzības par 50 piena ražotājiem Gulbenes rajonā

Diāna Odumiņa

2007. gada 7. augusts 17:18

1604
Sūdzības par 50 piena ražotājiem Gulbenes rajonā

Aptuveni par 50 piena ražotājiem Gulbenes rajonā saņemtas sūdzības par neatbilstošu piena kvalitāti.

Šādu informāciju Pārtikas un veterinārā dienesta Gulbenes pārvaldei snieguši piena pārstrādes uzņēmumi - SIA "Zeltaleja", akciju sabiedrības "Rankas piens", "Cesvaines piens", "Smiltenes piens" un "Rīgas piena kombināts".

 

Pārtikas un veterinārā dienesta Gulbenes pārvaldes veterinārā inspektore Ilze Pāpe saka, ka piena pārstrādes uzņēmums nav tiesīgs iepirkt neatbilstošas kvalitātes svaigpienu. Tāpēc veterinārie inspektori apseko piena piegādātājus, kas ir gan lielražotāji, gan pāris vai vienas govs turētāji.

 

"Skaidrs, ka lielajās fermās ir labāki apstākļi. Gan par saviem, gan par Eiropas Savienības līdzekļiem ir sarūpētas tā saucamās piena mājiņas, piena dzesētāji, slaukšanas iekārtas. Pāris vai vienas govs turētājam tādi naudas ieguldījumi nav izdevīgi. Līdz ar to nav iespējama tūlītēja un ātra piena atdzesēšana," skaidro I.Pāpe.

 

Veterinārie inspektori pārbauda lopu novietnes un konstatē dzīvnieku veselību, turēšanas apstākļus, piena ieguves un pirmapstrādes telpas un aprīkojumu, piena ieguves un uzglabāšanas higiēnu, lopkopēju personiskās higiēnas iespējas un to, kā tiek lietoti medikamenti, kā tie tiek uzskaitīti. Tiek arī ņemti piena paraugi, lai konstatētu medikamentu atliekvielas.

 

Pārtikas un veterinārais dienests atgādina zemniekiem, kuri nodarbojas ar piena lopkopību, ka saražotajam svaigpienam ir jāatbilst noteiktiem kritērijiem. Tas nozīmē, ka baktēriju kopskaits 30 grādu temperatūrā viena piena mililitrā nedrīkst pārsniegt 100 000 koloniju veidojošo vienību, bet somatisko šūnu skaits - 400 000 vienā mililitrā piena. Piens nedrīkst saturēt inhibitorvielas - pienam neraksturīgās un nevēlamās vielas, kas kavē bioloģiskos procesus pienā un vēlamo mikroorganismu attīstību.

 

Pēc piena ražotāju apsekošanas veterinārie inspektori norādīs uz nepilnībām un aicinās trīs mēnešu laikā novērts trūkumus. Ja aizrādījumi netiks ņemti vērā un norādītais nebūs paveikts, aizliegs ražot pienu.