Dzirkstele.lv ARHĪVS

Gaides medības ir interesantākas

Mārīte Dzene

2007. gada 7. augusts 12:54

2552
Gaides medības ir interesantākas

Bejas mednieku biedrības priekšsēdētājs Arvīds Bērzkalns šajā sezonā nomedījis trīs stirnbukus un sagatavojis to ragus, kā arī lapsas un bebra galvaskausus trofeju izstādei. Viņš domā, ka par lapsas un bebra trofeju varētu iegūt medaļu.


 

"Trofejas krājas, jo izstādi rīko tikai ik pēc četriem pieciem gadiem. Visu daru pats, tā nav nekāda problēma. Manuprāt, to darīt vajadzētu katram medniekam," uzskata A.Bērzkalns.  

Par trofejām viņš ir saņēmis gan bronzas, gan sudraba, gan zelta medaļas.
Viņš atzīst, ka interesantākas ir gaides medības. Jau trešo gadu Bejas mednieki arī aļņus medī gaides medībās.

 

"Patīk sēdēt torņos un vērot. Tā skriešana un zvēru dzenāšana nekur neder. Ar 1.septembri uz gaidi varēsim aļņus medīt. Parasti pirmajās nedēļās nomedījam atļauto dzīvnieku skaitu un pēc tam varam atkal lapsas vai stirnas medīt. Torņos sēž, cik ilgi katrs var. Dažs arī ziemā to dara," stāsta mednieks.

 


Gaides medībām mednieki ir sadalījušies trīs grupās. Ja nepieciešams, protams, aicina citas grupas medniekus palīgā.

 

A.Bērzkalns uzsver, ka vispirms izlemj, kādu zvēru gaidīs tornī - meža cūku vai stirnu. Ja grib medīt cūku, tad bukam jāļauj iet, jo tas nāk pirmais. Cenšoties nomedīt to, pēc šāviena meža cūku vairs nesagaidīt.

 

"Gadās jau, protams, ka nomedī gan cūku, gan buku," atzīst A.Bērkalns.

 

Nesen pats tā nomedījis buku. Gaidījis cūku, bet ieraudzījis, ka nāk buciņš ar skaistiem ragiem.

 


Mednieks atzīst, ka meža cūkas ir savairojušās, tomēr sivēnmātes saudzē. Vairākus vakarus viņš redzējis sivēnmātes ar mazajiem svītrainajiem sivēniem, kas iet auzu laukā mieloties.

 

"Sējumu ir diezgan maz, tāpēc palīdzam zemniekiem tos sargāt. Ja ap tīrumu apvelk elektrisko ganu, neviena cūka tos neapdraudēs," iesaka A.Bērzkalns.

 

Pagājušajā nedēļā kāds mednieks pamanījis auzu laukā divus lāčus - lāceni ar mazo lācēnu. Ja būtu bijis fotoaparāts, varētu nofotografēt. Šoreiz mednieks par labāku uzskatījis atstāt torni un doties mājup.

 

"Lāču pēdas ir redzējuši arī citi mednieki, bet ne katrs vēlas tikties ar ķepaini vaigu vaigā," saka A.Bērkalns.

 

Viņš ir nomedījis trīs lūšus un divus vilkus, bet lāci nav sastapis.

 


Bijušajā mežniecības ēkā Bejas mednieki iekārto medību pili. Sākušies remontdarbi. Vajadzīga nauda, tāpēc viņi savā teritorijā atļauj medīt viesmedniekiem.

 

"Virtuve ir jau izremontēta, varam tur cept medījumu aknas. Arī ēdamzāle ir daļēji atjaunota. Tai pasūtīti galdi," norāda A.Bērzkalns.