Dzirkstele.lv ARHĪVS

Biteniekiem vasara nav labvēlīga

Malda Ilgaža

2007. gada 7. augusts 11:20

904
Biteniekiem vasara nav labvēlīga

Gulbenes rajona Biškopības biedrības biedri augustā atsāks savas ikmēneša sanāksmes, kas plānotas katra mēneša trešajā ceturtdienā.

 

"Pamazām jāsāk gatavoties rudenim un ziemai, tāpēc pirmā tikšanās notiks 16.augustā veikala "Aromāts" telpās," atgādina Biškopības biedrības valdes priekšsēdētājs Armands Galviņš.

 

Sanāksmē tiks spriests, kādu cukuru bišu piebarošanai labāk izvēlēties, kāds bijis šīsvasaras medus ienesums, kādas ir bišu produktu tirdzniecības problēmas.

 

"Joprojām biteniekiem nav kur nodot bišu indi un ziedputekšņus, kas ir ļoti vērtīgi, jo satur visas nepieciešamos ķīmiskos elementus, lai uzturētu dzīvības procesus, kā arī barotu un ārstētu organismu. Man pašam jau desmit gadus glabājas bišu inde, bet, ko ar to iesākt?" prāto biškopis.

 

A.Galviņš, kurš saimnieko Jaungulbenes pagasta "Niedrās", jau ik pa laikam dodas inventarizēt bišu stropus, izņemot no tiem tukšos un liekos rāmjus.

 

"Diemžēl šī vasara draveniekiem nav īpaši labvēlīga. Ja pavasarī bija labs medus ienesums, tad mainīgie laika apstākļi vasarā nedod cerētos rezultātus. Man dravā viens bišu strops ir novietots uz svariem, tāpēc varu kontrolēt notiekošo. Varbūt augusts un rudens būs silts un saulains," cer bitenieks.

 

"Niedrās" jūlijā notika arī Medus diena, kas ir Karjeras dienu pasākums. Tajā piedalījās arī rajona lauksaimniecības konsultāciju biroja darbinieki.

 

"Bija interesanti, jo skolēni izrādīja interesi par bitēm, bija sagatavojuši mājasdarbus par medu, notika dažādas rotaļas un atrakcijas. Piemēram, bija jāsacenšas, kurš visātrāk uzvilks biškopja tērpu un tamlīdzīgi. Patīkami, ka jaunieši tomēr interesējas par biškopību. Arī pa kādai bitei iekoda, bet neviens īpaši par to nesūdzējās," stāsta A.Galviņš.

 

Viņš atzīst, ka vasarā labprāt ņemtu talkā kādu palīgu, kam interesētu biškopība.