Dzirkstele.lv ARHĪVS

Alūksnes Pilsētas svētkos pasniedz dāvanas sev un citiem

Ilze Bogdanova

2007. gada 6. augusts 18:04

1544
Alūksnes Pilsētas svētkos pasniedz dāvanas sev un citiem

Šogad Alūksnes pilsētas svētki izskanējuši ar sevišķi spilgtu dāvanu klāstu, kur pie īpašām un savdabīgām veltēm ar pozitīvām emocijām tika gan svētku rīkotāji, gan viesi.

Pirms tam rakstījām, ka piektdienas pēcpusdienā kā īpašs sveiciens svētku svinētājiem Alūksnes Novadpētniecības un mākslas muzejā tika atklāta Zigrīdas Ilenānes izstāde „Mani ziedi", bet tās pašas dienas vakarā Alūksnes Pilssalā varēja vērot šovasar populāro muzikālo brīvdabas izrādi „Dāvana mūsdienu sievietei".

 

Sestdien viesi varēja iegādāties īpašas dāvanas sev un citiem, kuras izvēlēties aicināja tradicionālā amatnieku tirdziņa dalībnieki, piedāvājot plašu savu izstrādājumu klāstu. Savukārt mazākie svētku dalībnieki tika aicināti izmēģināt daudzveidīgās atrakcijas "Limpopo" pilsētiņas teritorijā, kur līdzās dažādām piepūšamajām atrakcijām, izmēģinot savus spēkus cilvēku galda futbolā, varēja tikt arī pie pilsētas domes sarūpētām pārsteiguma balvām.

 

Kvantitāti aizstāj kvalitāte

 

Jau otro gadu pēc kārtas Pilsētas svētku laikā norisinājās netradicionālo - pašdarināto ūdens braucamrīku konkurss - parāde „Alūksnes plosts 2007". Šoreiz skatītāju un žūrijas vērtējumam tika nodoti četri plosti, kuru autori tos prezentēja, veicot īpašu sacensību distanci, sākot no peldvietas „Vējiņš" līdz Pilssalas laipām.

 

Kaut gan šajā gadā dalībnieku atsaucība nebija tik liela kā pērn, Alūksnes pilsētas domes priekšsēdētājs Viktors Litaunieks konkursa noslēgumā uzteica braucamrīku veidošanā ieguldīto izdomu, kas kvantitāti aizstājusi ar kvalitāti. Rezultātā gan nominācijas un tām atbilstošas balvas nopelnīja ikviens konkursa dalībnieks.

 

Ātrākā plosta titulu šoreiz izpelnījās Nauris Stalažs, kurš sacensībās piedalījās ar plostu „Daudz trubu". Vēlāk atklājās, ka šī nominācija ir vienīgā, uz kuru puisis nolēmis pretendēt, piedaloties konkursā. Pieredze plostu taisīšanā gūta jau iepriekšējās sacensībās, taču toreiz līdz ātrākā plosta īpašnieka titulam viņam pietrūcis pavisam nedaudz.

 

Par sievišķīgākā un mazākā plosta nomināciju ieguvējiem šogad kļuva attiecīgi Dairis Ozoliņš („TD 2") un Dzintars Strodāns („Baltais tēvs"). Savukārt par veselu divu nomināciju īpašniekiem šoreiz kļuva plosta „Pirtiņa zaķīšiem" autori kapteiņa Andra Zālīša vadībā, iegūstot oriģinālākā un romantiskākā plosta titulus.

 

„Doma taisīt plostu, ar kuru varētu braukt atpūsties ezerā, mums bija jau pirms tam, taču visu laiku pietrūka tās dzirkstelītes ieceri īstenot," A.Zālītis atklāj grandiozā plosta tapšanas vēsturi. Viņš stāsta, ka plosts radīts trīs darba dienu vakaros, turklāt tas ir tik universāls, ka atsevišķas tā daļas varēšot izmantot ne tikai atpūtai uz ezera.

 

Improvizē par vēstures tēmu

 

Līdz ar konkursa „Alūksnes plosts 2007" noslēgumu savu gājienu pa pilsētas ielām uzsāka teatralizētās zviedru un krievu armijas daļas, kas, veicot maršrutu no Alūksnes Pilssalas pa dažādām pilsētas ielām, sniedza svētku viesiem gan vizuālu, gan informatīvu ieskatu vēstures niansēs.

 

Arī pēc vērienīgi krāšņā gājiena beigām interesenti tika aicināti iepazīt tuvāk vēstures norises, kur Alūksnes Pilssalā varēja iepazīties ar zviedru un krievu karotāju nometnēm un Ziemeļu kara laika pavārmākslas „brīnumiem". Kā īpaša kulminācija šim vēsturiskajam svētku pavedienam tika veidota improvizēta kaujas norise Pilssalas stadionā.

 

Savukārt dienas vakarpusē svētku viesi tika aicināti Alūksnes Jaunās pils pagalmā, kur tika godināti gan sakoptāko īpašumu saimnieki, gan pilsētas čaklākie sētnieki. Pasākuma izskaņā līdzās populāriem māksliniekiem Normundam Rutulim un saksofonu kvartetam „Next" uzstājās arī alūksniete šāgada konkursa "Latvijas Talants" uzvarētāja Kristīna Zaharova.