Dzirkstele.lv ARHĪVS

Alūksnieti sveic 100.jubilejā

Mārīte Dzene

2007. gada 26. jūlijs 14:27

1925
Alūksnieti sveic 100.jubilejā

Alūksnē dzīvojošā simtgadniece Olga Merkuševa pati ir pārsteigta, ka sasniegusi tik ievērojamu vecumu. Tiesa, viņas izskats par to neliecina. Savukārt par to pārsteigti bija visi, kas otrdien viņu sveica jubilejā.

"Es viņai teicu, ka būs 100 gadu jubileja. Man - simts? Nevar būt, šaubījās jubilāre," stāsta viņas vedekla Rūta Merkuševa.

Pilsētas vecāko iedzīvotāju sumināja pašvaldības un Sociālās palīdzības centra darbinieki, radi, tuvinieki, paziņas un kaimiņi. Alūksnes domes priekšsēdētājs Viktors Litaunieks vēlēja, lai dzīve paceļ sirmo jubilāri vēl uz spārniem. "Jūs esat pirmā simtgadniece, kuru sveicu dzimšaAlūksnē dzīvojošā simtgadniece Olga Merkuševa pati ir pārsteigta, ka sasniegusi tik ievērojamu vecumu. Tiesa, viņas izskats par to neliecina. Savukārt par to pārsteigti bija visi, kas otrdien viņu sveica jubilejā.


nas dienā. Man ir patiess prieks vēlēt jums stipru veselību un dāvanā no pašvaldības pasniegt naudas zīmi ar Dainu tēva - Krišjāņa Barona - attēlu. Varbūt tā ļaus piepildīt kādu klusu sapni," teica V.Litaunieks.


Sociālās palīdzības centra darbiniece Dzintra Bičevska dāvāja lielu kliņģeri, domes informācijas aprites speciāliste Evita Aploka - lilijas, kas ir simtgadnieces mīļākie ziedi. Pilsētas bāriņtiesas priekšsēdētāja Regīna Vorona labi pazīst jubilāri, tāpēc ar apbrīnu atceras viņas darbīgumu dārzā.

Bagāts notikumiem un pārdzīvojumiem ir bijis O.Merkuševas mūžs, bet ne viegls. Bērnība un jaunība aizritējusi Krievijas pilsētās. Tur pārciesti kara gadi un Ļeņingradas blokāde. 1945.gadā piedzima dēls Vladimirs, bet drīz pēc tam ģimene pārcēlās uz Latviju.

"Māte strādāja lauku darbus kolhozā "Centība", pēc tam - lopu pieņemšanas stacijā. Nu jau drīz būs 40 gadi, kopš dzīvojam te, Tirgotāju ielā," stāsta V.Merkuševs.

Dēls un viņa sieva Rūta nemitīgi rūpējas par sirmgalvi, tāpēc viņas dienas ir gaišas, tuvu cilvēku mīļuma pilnas. R.Merkuševa uzsver, ka vīramāte nedzer zāles. Joprojām ēd visu, ko vēlas, arī stiprus ēdienus. Viņai ir mazmeita, bet mazmazbērnu nav.