Dzirkstele.lv ARHĪVS

"Pincikāju" festivāla desmitgadi svin kopā ar Raimondu Paulu

Tamāra Ulase

2007. gada 24. jūlijs 16:20

2747
"Pincikāju" festivāla desmitgadi svin kopā ar Raimondu Paulu

Jau kopš 1997.gada vasaras ik gadu jūlijā Lejasciema brīvdabas estrādi pieskandinājis "Pincikāju" festivāls, ko organizē populārais aktieris Guntis Skrastiņš.

Arī šovasar 21.jūlija pievakarē vairāki tūkstoši apmeklētāju pulcējas uz šā festivāla 10 gadu jubileju. "Cipars nav liels, bet cilvēka mūžā desmit gadi ir daudz. Arī festivālam tas nav maz," pasākumu atklājot, saka G.Skrastiņš. Sveicienā uzticīgajiem apmeklētājiem gaisā uzlido daudzkrāsains balonu mākonis.


Uz bērzu meijām un ozolzaru vītnēm greznotas skatuves nāk koncerta dalībnieki - Ance Krauze, Normunds Rutulis, Liene Šomase, Zigfrīds Muktupāvels, Viktors Lapčenoks un Nacionālā teātra aktieru ansamblis "Drama". Un tad - festivāla apmeklētāju gaidītais maestro Raimonds Pauls. Brīvdabas estrādei pāri pāršalc skatītāju ovācijas un aplausi. Tie ir kā kulminācija festivāla desmit gadu gājumam.


Skatītāji ir pilni uzmanības un gatavi atbalstīt ikvienu dziedātāju. Ances Krauzes un Normunda Rutuļa izpildījumā skan dueti un solo no diska "Lecam pa vecam..." - "Dzeguzīte", "Cāļus skaita rudenī", "Pulkstenis", Šūpoles" un daudzas jau iemīļotas R.Paula dziesmas.


Liene Šomase ir jaunākais komponista atradums. Viņas balsi jau esam raduši dzirdēt visur tur, kur skan latviešu šlāgermūzika. Arī tagad viņa izpilda R.Paula hitus "Puķu nakts", "Laternu stundā" un citus. Ar R.Paula dziesmu popūriju uz skatuves nāk Latvijas estrādes veterāns Viktors Lapčenoks, kurš šogad svin apaļu jubileju. Viņam - Gunta Skrastiņa dziedātā dziesma "Ķeizarkronis", ziedi un deja.


Publika ar aplausiem uz skatuves sagaida Zigfrīdu Muktupāvelu, kurš, nodziedājis "Mēmo dziesmu", ņem ģitāru un aicina klausītājus uz kopā dziedāšanu. Gaujas krasta koku galotnēs aizķeras vecuvecās latviešu dziesmas. Visas pavada "Lejasciema koris" - tā festivāla publiku nosauc ne viens vien tā vakara dziedātājs.


Dziesmām pa vidu "Pincikāju" festivāla dvēseli Gunti Skrastiņu pasākuma 10 gadu jubilejā ar lielu torti un dziesmu akordeona pavadījumā sveic Lejasciema pagasta padome un pagasta vidējās paaudzes ansamblis "Satekas" (vadītāja Vija Nurža). Apsveikuma vārdus un veltes sniedz ciemiņi no Alūksnes.


Drastisku noskaņojumu uz skatuves rada Nacionālā teātra aktieru ansamblis "Drama", kas izpilda dziesmas no izrādēm "Īsa pamacība mīlēšanā", "Māsa Kerija", "Džons Neilands" , "Kabīrijas naktis" un citām.


Koncerts izskan vienā elpas vilcienā. Un tad debesis pāršķeļ krāšņa salūta ziedu buķete. Kā sveiciens, kā atvadas.


"Diemžēl jāatzīst, ka "Pincikāju" festivāls sevi ir izsmēlis. Turpinājumam trūkst izaugsmes. Jūtu, ka Lejasciema ļaudīm tas vairs nav vajadzīgs, jo apmeklētājos vairāk bija tālākbraucēju nekā vietējo. Tāpēc šis pasākums notika pēdējo reizi. Par koncertu esmu gandarīts. Maestro Raimonda Paula ciemošanās Lejasciemā noslēdza desmitgadi. Latviešiem - viņa mūzika ir pārbaudīta vērtība. To varēja sajust arī koncertā," pēc "Pincikāju" festivāla saka G.Skrastiņš, kuru visus šos desmit gadus tauta, kas ik jūliju pulcējās Lejasciemā pie Gaujas, dēvē par savējo.