Dzirkstele.lv ARHĪVS

Jaunsargi gūst pieredzi Lielbritānijā

Diāna Odumiņa

2007. gada 18. jūlijs 17:03

2929
Jaunsargi gūst pieredzi Lielbritānijā

No 7. līdz 14.jūlijam Lielbritānijā, Oukhemptonā, 20 vecākās grupas jaunsargi no visas Latvijas piedalījās Lielbritānijas Karalisko kadetu pirmā līmeņa kvalifikācijas nometnē. Tajā bija Madara Stapāne no Gulbenes ģimnāzijas Silva Zurkova no Lejasciema vidusskolas.

 

M.Stapāne laikrakstam stāsta, ka pirms iekļaušanas braucēju grupa uz Lielbritāniju bijis jāiztur daudz atlases pārbaudījumu. "Pirmajā atlases kārtā mūs mācīja ūdeņos glābt slīkostošos. No astoņiem Vidzemes jaunsargiem atlasīja sešus, kas piedalījās atlases otraja kārtā Rīgā. Uz turieni bija jāņem līdzi agrāk jau dažādās sacensībās gūtie apbalvojumi. Notika indivudiālās pārrunas ar Aizsardzības ministrijas Jaunsardzes centra vadītāju majoru Sergeju Čeveru. No sešiem Vidzemes jaunsargiem izraudzījās četrus, kas brauks uz Lielbritāniju. Piektajam deva iespēju piedalīties jaunsartu nometnē Jaunaglonā un sestajam uzdāvināja Lielbritānijas kadetu formas sportatērpu. Pēc tam bija salidojums Jaunaglonā, tur piedalījās arī 20 kadeti no Lielbritānijas. Pēc tam kopā braucām uz Lielbritāniju. Tur bija nodarbības un daudz izklaižu - sportiskas aktivitates ūdeņos, muzeju, atrakciju parka apmeklējumi," stāsta M.Stapāne.

Lielbritānijas Karalisko kadetu pirmā līmeņa kvalifikācijas nometnē latviešu jaunieši guva iespēju parādīt savas spējas un iemaņas šaušanā ar loku un pneimatisko šauteni, šaušanā ar britu triecienšauteni, jūras kājnieku šķēršļu joslas pārvarēšanā, klinšu kāpšanā, burāšanā ar burulaivu un braukšanā ar kanoe, ierindas mācībā, komandu uzdevumu veikšanā un peintbolā.

Šaušanā ar triecienšauteni jaunsargi ieguva rezultātus, kas pārsteidza britu instruktorus, kuri nespēja noticēt, ka jaunsargi pirmo reizi redz šo ieroci. Arī ātrums un veiklība, ar kādu jaunsargi veica šķēršļu joslu un mākslīgo klinti,
atstāja paliekošu iespaidu uz mājiniekiem. Jaunsargiem ir jau pierasts, ka,
dodoties uz ārvalstīm, tiek sasniegti rezultāti, kas pārsteidz ārzemniekus. Tas skaidrojams ar Jaunsarga mācības programmu.

M.Stapāne saka, ka jaunieši nometnē sadraudzējušies un bijis grūti šķirties. Sarunāties angliski nav bijis viegli, jo kadeti lielākoties briti, kas runājuši sava īpašajā manierē. Viņiem nācies pieskaņoties latviešu angļu valodas prasmei, runājot lēnāk. Meitene saka, ka ir gandarīta par šo vasaru un par četriem gadiem, kas jau pavadīti jaunsardzes rindās.

M.Stapāne gan nedomājot turpmāko dzīvi saistīt ar kādu militāru profesiju vai sportu, tas esot tikai hobijs. Taču viņa atzīst: "Jaunsardzē esmu iemācījusies disciplinēt sevi. Esmu stiprinājusi savu gribasspēku sasniegt iecerēto. Esmu iemācījusies darboties komandā, apzinos, ka nedrīkstu būt vājais posms, jo tad cietīs visa komanda."

Pašlaik Jaunsardzes sadarbojas ar radniecīgām organizācijām Lietuvā, Igaunijā, Zviedrijā, Lielbritānijā un Norvēģijā. Sadarbību ar Lielbritānijas kadetiem ir plānots turpināt vismaz tuvāko 10 gadu laikā.