Dzirkstele.lv ARHĪVS

Alūksnes orķestrim 2. vieta

Big Writer

2007. gada 12. jūlijs 11:00

149
Alūksnes orķestrim 2. vieta

Piecu valstu konkurencē E.Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris ieguvis 2. vietu 11 orķestru konkurencē 12. Starptautiskajā jauno orķestrantu festivālā Polijā. Alūksniešu konkurenti bija Polijas, Čehijas, Slovākijas un Ungārijas orķestranti.

„Šāda veida koncerts Polijas pilsētā Jastrzebie Zdroj notiek jau 24.gadu. Ik pa gadam mainoties, vienu gadu notiek orķestrantu koncerts, vienu koncerts individuālajiem izpildītājiem," stāsta orķestra defilē programmas vadītāja Ilze Līviņa. Uzaicinājumu piedalīties koncertā Alūksnes pūtēju orķestris saņēmis no Pētera Rudzīša, kas Latvijas pūtēju orķestriem ir viens no vadošajiem cilvēkiem. P.Rudzītis uzsvēris, ka orķestra izpildījuma līmenis, gan koncertprogrammā, gan defilē programmā atbilst tam, lai varētu piedalīties starptautiskos koncertos. Taču oficiālu ielūgumu saņēmuši no pasākuma organizatora Staņislava Šmetana. „Konkursu internetā ir daudz, taču finansiāli tajos piedalīties nav iespējams", norāda I. Līviņa.

Koncertā Polijā bija ļoti piesātināta programma. Katram orķestrim bija pusstundu garš koncertprogrammas konkurss. Neierasti, ka šis konkurss notika brīvā dabā uzbūvējamajā skatuvē un žūrija konkursu vēroja 20 metru attālumā. Žūrijas trīs locekļi bija no Polijas, viens no Ungārijas un Latvijas.

Otrajā dienā orķestriem bija defilē programmas konkurss. Jau martā orķestris nosūtījis koncerta programmas videoierakstu un partitūras trīs eksemplāros, neko mainīt vairāk nevarēja. Arī konkursa organizatori atsūtīja septiņus obligātos skaņdarbus. Tā kā kolektīvi tika uzaicināti atsevišķi, organizatori uzticējās un nenotika neviens kopīgs mēģinājums.

Savdabīgi, ka Poļu orķestrī, kas konkursā ieguva 1.vietu, spēlēja 65 orķestranti un vēl 20 meitenes, kas dejo. Šim orķestrim, gluži kā Latvijas ir vairāk militāra rakstura defilē programma, tāpat kā Skandināvu valstīs, bet Polijā šovs galvenokārt vērst uz mažoretkām - dejotājām meitenēm.

Tā kā Polijas pilsēta Jastrzebie Zdroj atrodas pie pašas Slovākijas un Čehijas robežas, orķestris nolēmis turpināt ceļojumu un koncertēt arī citviet.