Dzirkstele.lv ARHĪVS

Man garšo...

2012. gada 1. jūlijs 12:54

939
Man garšo...

Aktrise Anita Kvāla diētas neievēro, bet ēd tikai tad, kad organisms sauc: «Ū-ū!»

«Visa gudrība - ieklausīties sevī. Viss jādara tad, kad gribas, kad iekšējais «es» sauc: «Ū-ū!» Kādas diētas?! Tevi daba veidojusi tādu, kāds esi. Dzīve ir viena - «sēdēt» tikai uz kefīra un augļiem? Mocīt sevi - kāpēc? Omulību var atrast arī resnā ķermenī. Cik izcilu aktrišu nav apaļīgu un pat resnu! Ne par velti vecas tantes teica - izej dārzā, tur aug tas, kas tev vajadzīgs. Aktieru Ērika un Mārtiņa Vilsonu mamma ierādīja, ka visu no dārza var likt šķīvī. Ikšķilē viņa vārīja gan nātru, gan citas zupas, iemācīja uzturā lietot pienenes. Nu man ir firmas ēdiens - «Dzeltenā buča uz zaļā». Noskalo pieneņu lapas un ziedus, eļļiņu pāri, vēl sālīte, rupju maizi klāt - ēd un slavē. Pieneņu ziedēšanas laiks ir īss - divas nedēļas, bet sezona ilgst no maija līdz oktobrim. Lapas jau ir svaigas regulāri, jo pļavas nopļauj un lapas ataug. Pilsētā arī ir pļavas - kāp tik uz riteņa, brauc un atrodi. Vēl bieži taisu vistu sinepēs. Ņem vai nu veselu vistu, vai arī sagrieztus gabaliņus, iezieķelē ar sinepēm, ieteicams - lētākajām. Pa virsu garšvielas - kurkumu, kariju vai ko citu. Tad cepeškrāsnī iekšā.


Aktrise Maija Doveika no Čīles atveda īstas garšvielas. Tās ir kā vitamīni, kā antioksidanti - man ķīmiskie vitamīni vispār vairs neeksistē. Garš­vielas katram pašam jāatklāj. Man pamatu pamats ir kurkuma - tā sakārto visu organismā. No rītiem paņemu naža galu kurkumas, tad glāzi ūdens virsū. Kanēlis ir īsts brīnums - palīdz tikt galā ar holesterīnu, der pret iekaisumu, veicina zarnu trakta darbību. Katru rītu dzeru kafiju ar kanēli. Cukuru nelietoju - vienkārši nav prasības pēc tā. Pipari, kā teicis profesors Danilāns, ir «iekšējais skursteņslauķis». Bet viss jādara ar mēru. Un nevis tāpēc, ka kāds liek vai iesaka, bet tāpēc, ka organisms to prasa.


No dzērieniem patīk kokteiļi - gan saldi, gan jo īpaši sāļi. Pamatā ņem paniņas, kefīru vai rūgušpienu un sajauc ar garš­augiem - pētersīļiem, dillēm, timiānu vai ko citu. Man ir liela saldētava - saldēju garš­augus, ogas, sēnes. Ļoti garšo griķi, bet tie kļuvuši nenormāli dārgi. Vāru kartupeļus, zupas. Dēlam mīļākā ir manis gatavotā soļanka, kur var likt pilnīgi visu. Agrāk, kamēr viņš auga, virtuvē iznāca darboties vairāk. Tagad parasti sagatavoju ēdienu trim dienām - lai nav katru dienu jāstāv pie plīts. Gribas brīvi dzīvot.»