Dzirkstele.lv ARHĪVS

Rankas jāņusieru šogad ēdīs mazāk

Malda Ilgaža

2012. gada 24. jūnijs 08:14

871
Rankas jāņusieru šogad ēdīs mazāk

Laiks pirms Jāņiem, kad cilvēki vairāk nekā citkārt pērk jāņusieru, ir katra sieru ražojoša uzņēmuma veiksmes stāsts, tomēr akciju sabiedrības "Rankas piens" siera ražotāji šogad ražos salīdzinoši mazāk jāņusiera, jo sarucis arī pieprasījums.

Iespējams, ka tas ir tāpēc, ka pēdējos gados īpaši sarosījušies vietējie ātro sieru sējēji. Veikalā "Rankas sieri", kas atrodas Gulbenē, "Dzirkstele" noskaidroja, ka pagaidām nav jūtams īpašs pircēju pieprasījums pēc Rankā ražotā jāņusiera ar ķimenēm. Neesot jūtams, ka pastiprināti pirktu arī biezpienu. "Varbūt pieprasījums būs lielāks tieši pirmssvētku dienā. Arī lielveikalos šobrīd ir ļoti plaša dažādu sieru izvēle," bilda darbiniece.  

Izvēlas pamatproduktus

Akciju sabiedrības "Rankas piens" ražošanas vadītājs Ainārs Fiļipovs stāsta, ka šiem svētkiem tiekot saražotas 100 tonnas jāņusiera ar ķimenēm.

 

"Diemžēl pasūtījums kļūst mazāks. Savulaik mēs šajā laikā ražojām 120 līdz 150 tonnas jāņusiera. Izteikti ir jūtams, ka cilvēki galvenokārt izvēlas pamatproduktus - krējumu un biezpienu. Protams, arī simts tonnas Jāņu siera nav maz, jo arī Latvijas tirgus ir mazs," stāsta ražošanas vadītājs. Ja iepriekšējos gados rancēniešiem bijis pasūtījums no lielveikalu tīkla "Maxima" izgatavot pat 300 kilogramu smagus jāņusiera rituli, tad šogad šāds pasūtījums nav izteikts. "Mums nav zināms, kāpēc tā. Pirms svētkiem ir daži pasūtījumi izgatavot četrus kilogramus smagu siera rituli, " piebilst A.Fiļipovs.

 

Piensaimnieki ražojot arī jāņusieriņus "Ņam, ņam" 20 gramu iepakojumā, kas rotās gan ar paparžu un margrietiņu, gan ugunskura un tautasdziesmu rotājumu. Šie sieriņi ir piemērs, kā tradicionālu ēdamlietu iespējams padarīt par dāvanu - suvenīru svētkos, kas neapkalst un ledusskapī var glabāties pat pusgadu. Arī šie sieriņi tiekot ražoti mazākā apjomā.

 

Tikai Latvijas tirgum

Jāņusiers tiek ražots tikai Latvijas tirgum. Izņēmumi ir gadījumi, kad tos kāds cilvēks, kurš dodas ciemos pie ārzemēs dzīvojošajiem radiniekiem, sieru ved kā ciemakukuli. A.Fiļipovs stāsta, ka Jāņos tagad izteikti palielinās pieprasījums pēc "Mednieku kūpinātā siera", jo pie alus tiek izvēlēts pikantāks piekožamais. Šo sieru, domājot par svētkiem, ražojot aptuveni 3 tonnas. "," stāsta ražošanas vadītājs.

Šobrīd līgotājus Rankas piensaimnieki ar novitātēm nepārsteidz, jo tiek strādāts pie jau esošās produkcijas kvalitātes uzlabošanas.

 

Līdzīgi kā iepriekšējos gados akciju sabiedrība "Rankas piens" Līgosvētku priekšvakarā dodas apciemot savus bijušos darbiniekus, kuri jau ir pelnītā atpūtā. "Vakar apciemoju aptuveni 45 bijušos darbiniekus ciemakukulī vedot sieru, krājumu un citus mūsu ražojumus. Arī paši svinēsim Jāņus," stāsta A.Fiļipovs.