Dzirkstele.lv ARHĪVS

Kāpēc nesumina visus novada mazuļus?

Malda Ilgaža

2013. gada 3. augusts 07:28

130
Kāpēc nesumina visus novada mazuļus?

„Dzirksteles" lasītāja interesējās, kāpēc Pilsētas svētkos netiek sumināti visi novada mazuļi, kas dzimuši laikā no vieniem Pilsētas svētkiem līdz otriem, jo novads ir viens. „Kāpēc ir tāda diskriminācija?" komentāros raksta sieviete.

Gulbenes novada dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Vita Elsiņa paskaidro, ka mazuļiem veltītajā pasākumā tiek godināti Gulbenes pilsētas mazuļi, jo tas notiek Gulbenes Pilsētas svētku laikā.

 

„Ja vecāki uzskata, ka tā ir diskriminācija, tad viņus diskriminē tas pagasts, kas par jaundzimušo bērnu neliekas ne zinis. Es zinu, ka, piemēram, Stāmerienas pagastā mazuļus un viņu vecākus sumina valsts svētkos. Arī Lizuma pagasts regulāri rīko jaundzimušo kopā sanākšanas pasākumus. Viss ir atkarīgs no konkrētās pagasta pārvaldes darba. Dzimtsarakstu nodaļa sniedz tikai jaundzimušo sarakstu, bet šos svētkus organizē Gulbenes pilsētas pārvalde kopā ar Gulbenes kultūras centru. Novada dzimtsarakstu nodaļa šos svētkus neorganizē, tikai palīdz. Mēs esam gatavi palīdzēt arī jebkuram pagastam. Pagastā arī tas cilvēks, kurš strādā ar Iedzīvotāju reģistru, jebkurā laikā var apzināt šos mazuļus, kuri ir deklarēti konkrētajā pagastā. Tas būtu tikai apsveicami, ja katra pagasta pārvalde padomātu, kā sumināt savus gada laikā dzimušos mazuļus. Runājot par jau pieminēto diskrimināciju, nevajag aizmirst, ka Gulbenes novada dome jau kuro gadu jebkuram novadā dzimušajam bērnam izmaksā pabalstu, kas ir 100 lati. Tas nav tā, ka man pienākas pabalsts. Tas tiek izmaksāts katram mazulim, ja vismaz viens no vecākiem ir deklarēts Gulbenes novadā. Nevienam no jaunajiem vecākiem nav liegts doties uz pagasta pārvaldi un izteikt savu priekšlikumu, ka viņi arī vēlas svētkus."