Dzirkstele.lv ARHĪVS

Kūkas cep ar mīlestību

Evita Brokāne

2013. gada 20. septembris 00:00

1921
Kūkas cep ar mīlestību

Mālmuižnieces Ingas Grīsles ceptās mājas tortes ir novērtējuši gan mājinieki, gan arī draugi, radi un paziņas. Šīsvasaras beigās Ingas ceptā mājas torte tika atzīta arī par garšīgāko uzņēmuma “Staburadze” rīkotās akcijas „Latvijas mājas tortes 2013” noslēguma konkursā Rīgā.
Inga priecājas, ka piedalījusies konkursā ne vien tikai tāpēc, ka iegūta naudas balva, par kuru viņa plāno iegādāties kādu vērtīgu un paliekošu lietu, bet arī tāpēc, ka bijusi iespēja gūt pieredzi un pasmelties idejas arī no citām cepējām.
Inga stāsta, ka šobrīd viņa pat vairs neatceroties, kad izcepusi savu pirmo kūku. Tiesa, viņa atceras, kā uz kādu vecāku kāzu jubileju, kad viņai bijis nedaudz vairāk kā desmit gadu, abas ar māsu par pārsteigumu vecākiem izcepušas kūku. “Mamma vienmēr arī ir cepusi ruletes un kūkas, bet man jau to velosipēdu vajadzēja izgudrot no jauna. Es negāju un neskatījos, kā to dara mamma, bet cepu pēc pavārgrāmatās nolūkotajām receptēm,” stāsta Inga. Viņa spriež, ka laikam jau viņai uz kūku cepšanu ir ķēriens. “Kādā reizē vīrs man saka, lai es pagatavoju zivis, bet es godīgi varu pateikt – tas nav mans! Citam varbūt labāk izdodas pagatavot gaļas un zivju ēdienus, man savukārt – kūkas!” 
Inga stāsta, ka viņas firmas kūka ir īstā mājas kūka ar klasisko biskvītu, kam pa vidu tiek likts pašas gatavotais ievārījums, parasti brūkleņu vai dzērveņu. “Man šķiet, ka šī kūka ir ļoti vienkārša, bet laikam jau tajā ir kaut kas īpašs. Esmu saņēmusi daudz komplimentu par savām kūkām. Man patīk cept kūkas, es to daru ar prieku, ar mīlestību un laikam jau tas arī padara šīs kūkas īpašas,” saka mālmuižniece.

Laikietilpīgs process
Inga atzīst, ka kūku cepšana patiesībā ir liels un laikietilpīgs process. “Vienalga, vai tā ir lielāka vai mazāka biskvīta kārta, tā cepas vismaz 15 līdz 20 minūtes, tādējādi viss kūkas gatavošanas process ieilgst kādas trīs četras stundas. Liels palīgs kūku cepšanas darbā ir elektriskais mikseris. Kamēr notiek kulšanas process, tikmēr varu darīt jau ko citu. Reizēm lūdzu palīgā arī meitas,” saka Inga. “Interesants ir arī garnēšanas un noformēšanas process. Man grūtības vairāk sagādā, ja uz kūkas ir jāizveido kāds īpašs zīmējums. Parasti dekorējot kūku, roka man iet pati, speciāli nekad nepiedomāju pie tā, kāds būs dekorējums. Es negarnēju sarežģīti, citas cepējas to dara daudz sarežģītāk. Internetā esmu skatījusies dažādus piemērus, arī pati mēģināju darīt līdzīgi, taču meita mani nobremzēja. Viņa teica, lai es neskrienot pakaļ citiem, jo man ir pašai savs īpašs veids, kā to darīt! Un laikam jau viņai arī ir taisnība!”

Lutina savējos ar gardumiem
Inga atklāj, ka viņai ir gadījies cept arī pavisam lielas kūkas, tā, piemēram, uz Žetonu vakaru cepusi medus kūku, kas bijusi apmēram 9 kilogramus smaga un lielumā aizņēmusi visu žurnālgaldiņa virsmu. Lai nogādātu kūku uz pasākuma vietu, nācies to transportēt ar visu galdiņu. Savulaik uz kādām kāzām viņa cepusi arī kūku pakava formā. Inga stāsta, ka bez šīm viņas firmas kūkām mājās, protams, tiek gatavoti arī dažādi citi gardumi. “Vīram parasti saku - ja gribi kādus gardumus, nepērc, piemēram, veikala kēksu, bet labāk nopērc margarīna paciņu un mājās ceptais būs garšīgāks. Mazajai meitai ļoti izdodas ļoti garšīgi kēksi  Viņa atrada kādu recepti manās recepšu  kladēs un pēc tās arī cep, pati nemaz nebiju to mēģinājusi taisīt, bet iznāk tiešām garšīgi!” Ģimenē kā tradīcija ir arī pīrāgu vakari svētdienā, tiek ceptas un gatavotas arī picas, dažādas smalkmaizītes un daudz kas cits. Inga atzīst, ka viņai patīk lutināt savējos ar dažādiem gardumiem.

200 lati par garšīgāko torti
Šovasar “Staburadze” rīkoja akciju „Latvijas mājas tortes 2013”, lai atrastu katram Latvijas novadam raksturīgāko tortes garšu.
Arī Inga nolēmusi piedalīties šajā konkursā, tiesa, pieteikusies vien iepriekšējās dienas pēcpusdienā. Uz konkursu ar savām tortēm Rīgā bija ieradušās 13 cepējas. Kūkas bijušas ļoti dažādas - pāris klasiskās mājas tortes, līdzīgas, kā cep Inga, arī medus kūkas, “Skudru pūznis” un dažādas citas kūkas gan ar interesantiem pildījumiem, gan arī dekorējumiem. Visu dalībnieču kūkas nogaršoja un novērtēja gan eksperti, gan arī pašas dalībnieces. “Šajā reizē laikam mana kūka visiem bija garšojusi vislabāk, kas man pašai, protams, bija liels pārsteigums un prieks!” saka Inga. Viņa stāsta, ka, dodoties uz šo konkursu, viņai bijusi arī iekšēja sajūta, ka ir nepieciešams kāds talismans, kas viņu iedrošinātu. “Savulaik man tētis un mamma uzdāvināja skaistu sarkanu rozi, kas aug tepat mājas priekšā un brīnišķīgi zied. Uz konkursu paņēmu līdzi šīs rozes ziedu!”